Çatlak, hızlı kilo artışı veya hızlı kilo kaybı durumlarında ortaya çıkabilen bir tür deri görünümüdür. Hamilelik dönemlerinde cildin genleşmesi ve sonrasında sönmesi ile bu dönemde de karşımıza oldukça çıkmaktadır. Derinin alt katmanında bulunan dokuların gerilmesi çatlakları oluşturan durumlar arasında görülmektedir. Çatlak oluşumu, alt katmanda bulunan derilerdeki lif oluşumlarının zarar görmesi ile meydana geldiği için tedavi gerektiren bir durum olarak değerlendirilebilmektedir.
Çatlak oluşumunu tetikleyen diğer unsurlar ise;
Dengesiz ve kötü beslenme alışkanlığı,
Hareketsizlik,
Yaşlılık
şeklinde sıralanabilir. Bu unsurlar sonrasında çatlaklar, keskin çizgiler halinde bazı zamanlar mor/kırmızı ve bazı zamanlar beyaz renklerde gözle görülür hale gelirler.
En çok görüldüğü yer olarak karın bölgesi, üst bacak ve kol bölgesi denilebilir. Ani kilo verme de, ani kilo alımı kadar çatlak oluşumunu tetiklediğinden, bel ve bacak bölgesinde de gözlemlenmesi olağandır.
Çatlak tedavilerinde ışık ve radyofrekans tedavileri ilk başvurulan yöntemler arasında görülmektedir. Lazer tedavisi genel ortalama ile 3 ya da 5 seans sürmektedir. Tedavi seansları, tedavi sırasında elde edilen sonuca göre artıp azaltılabilmektedir. Genel itibari ile 4 haftada bir tekrarlanan çatlak tedavisi sonrasında, çatlaklarda ve çatlak oluşumlarında ciddi oranda fark edilebilir bir azalma gözlemlenebilmektedir.
Deri çatlaklarında;
Dermaterapi Yöntemi
Platelet Rich Plasma (PRP) Yöntemi
Karboksiterapi Yöntemi
Fraksiyonel Lazer Yöntemi
Pulse DYE Lazer Yöntemi
Biodermogenesi Yöntemi
Icon Lazer Yöntemi
gibi birçok farklı tedavi yöntemleri kullanılmaktadır. İşinde uzman bir kişiye danışmanız, cilt tipinize ve çatlak durumunuza göre en doğru yöntemi seçmesini sağlayacaktır. Tedavi seansları sonrası kullanılacak olan devam ürünleri de bu konuda oldukça önemlidir. Devam ürünleri ile gerekli hücre onarımı sağlayacak olan kolajen takviyesi kullanılarak tedavi süreci tamamlanabilir.
Comments